11 March 2020

Як стати охоронцем

post-image

У нинішній час досить поширеною є вакансія охоронець. Згідно законодавства України така спеціальність прирівнюється до виконання обов'язків особистого охоронця. Існує спеціально розроблений Закон, за допомогою якого регулюється дана професія. Щоб на законних підставах застосовувати вогнепальну зброю при виконанні посадових обов'язків, потрібна наявність спеціальної ліцензії і посвідчення особи.

Охоронець: якості та вимоги

Пройти спеціалізовані навчальні курси можна в особливих центрах підготовки, школах. Всі претенденти проходять ретельний відбір, при цьому стать не важливий.

Охоронець - особистий охоронець (обов'язковою умовою є наявність вищого розряду). Також він повинен володіти такими якостями:

  • підвищена витривалість;
  • блискавична реакція;
  • кмітливість.

Вітається наявність досвіду по спеціалізації. Навчання можна пройти лише після отримання ліцензії охоронця. Крім того, кандидат повинен відповідати наступним вимогам:

  • вік - понад 18 років;
  • відсутність хвороб, що перешкоджають якісному вирішенню поставлених завдань;
  • відсутність умовних термінів, звинувачень.

Дактилоскопічна експертиза є обов'язковою процедурою. У відборі не беруть участь особи, які її не пройшли, або були звільнені з держслужби. Кожному видається лист на проходження медкомісії. Вона дозволяє виявити проблеми зі здоров'ям. При цьому необхідно відвідати встановлений перелік лікарів (в тому числі нарколог, психіатр). Якщо у кандидата все в порядку зі здоров'ям, йому видається довідка (форма 002).

Процес навчального курсу

Підготовка починається виключно після проходження навчання на охоронця найвищого 6 розряду. Він дає законну підставу використовувати службове вогнепальну зброю. Його наявність обов'язкова, оскільки професіонал в повній мірі відповідальний за життя клієнта, забезпечує його захист.

Підготовчий курс включає наступні етапи:

  • Спецвправи щодо застосування найбільш поширених засобів захисту.
  • Навчання методам використання вогнепальної зброї.
  • Заняття фізичної підготовки.
  • Методи надання долікарської допомоги.
  • Докладне ознайомлення з нормативно-правовими документами.

По завершенню курсу кожному треба буде скласти іспит (теорія і практика). Рішення про видачу свідоцтва приймається комісією з урахуванням результатів випробувань. Після отримання кваліфікаційного свідоцтва необхідно звернутися в ГУВС для отримання посвідчення особи.

Особливості підготовки охоронців

Охоронцям, які мають 6 розряд, надається можливість отримати кваліфікацію охоронця в приватних охоронних фірмах, спецустановах. Для цього необхідно пройти наступні етапи:

  • психологічна підготовка;
  • тестування;
  • іспит з поводження зі зброєю.

Професія має свою специфіку, тому кандидати проходять додаткові перевірки (наприклад, знання іноземних мов, досвід в водіння в екстремальних умовах).

Тестування на поліграфі не уникнути. Це необхідно для визначення ступеня готовності особистих охоронців до якісної і відповідального виконання обов'язків. Встановлених норм проведення курсу перепідготовки немає. Кожна приватна фірма розробляє індивідуальну програму навчання.

Вимоги, що пред'являються до охоронців

Керівництво ЧОП особисто приймає рішення про перенавчання охоронців 6 розряду. При цьому враховуються всілякі якості, досвід в охоронній сфері. Крім того, увага приділяється наступним моментам:

  • Наявність особливого мислення, інтуїції. Професійні охоронці зобов'язані точно визначати загрозу, запобігати небезпека при будь-яких умовах.
  • Наявність умінь приймати самостійні рішення, наявність швидкої реакції в нестандартних ситуаціях. На охоронця покладається висока відповідальність за життя і здоров'я клієнта. У критичних ситуаціях важливо приймати правильні рішення без зволікань.
  • Наявність комунікативних навичок. Уміння вести переговори - важливий момент, що дозволяє запобігти серйозні наслідки. Охоронець повинен володіти здібностями переконання, бути в своєму роді дипломатом.

Вітається сміливість і вміння розробляти тактику охорони без затримок з урахуванням ситуації, що склалася. Охоронець повинен бути готовий ризикувати власним здоров'ям в критичних ситуаціях.

Всі члени служби безпеки ретельно вивчають обов'язки. Серед них є важливий пункт - збереження конфіденційності. Професіоналам категорично заборонено розголошувати інформацію про клієнта, про його зустрічі і переміщеннях.

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!