07 April 2021

Організація охорони концертів і фестивалів

post-image

Проведення концертів і різного роду фестивалів досить складна робота для приватних охоронних організацій і не кожна компанія може покласти на себе величезну відповідальність за забезпечення безпеки таких заходів. Та й не кожен охоронець досить досвідчений у роботі при скупченні великої кількості людей. І місце проведення також впливає на ефективність охоронних заходів, адже одна справа охороняти людей в закритому приміщенні, а інше - на великих відкритих майданчиках.

При облаштуванні святкових концертів або музичних фестивалів існує безліч ризиків, пов'язавши зі скупченням великої кількості людей, тому організаторам таких заходів просто необхідна професійна охорона, яка візьме на себе відповідальність за наведення порядку, попередження різних порушень і мінімізацію ризиків.

 

Чим особлива охорона масових заходів

 

При будь-яких скупчення людей можливі множинні ризики - починаючи від банального хуліганства, порушення громадського порядку і елементарних правил поведінки, до крадіжок, псування особистого і громадського майна, різних провокацій і багато іншого. Та й такі масові заходи можуть притягувати різного роду зловмисників.

Тому будь-які концерти і музичні фестивалі особливо потребують забезпечення безпеки. Керівництвом приватного охоронного агентства обов'язково повинен бути розроблений план охорони, що враховує різноманітні ризики, і комплекс заходів по запобіганню цих ризиків. Також цей план повинен враховувати характер проведеного концерту і локацію його проведення, психологічні особливості контингенту, який планує відвідати концерт.

На такі заходи запрошуються тільки високопрофесійні фахівці в галузі охорони, які мають багатий досвід проведення подібних фестивалів, здатні продемонструвати кожному відвідувачу свої фізичні, організаційні та психологічні навички.

Попередньо місце проведення концертів перевіряється, при цьому звертається увага на маршрути евакуації людей в екстрених ситуаціях. Це дуже важливий момент, тому що велика кількість людей повинні в найкоротші терміни покинути місце проведення концерту. Також перевіряються системи оповіщення про пожежі і системи пожежогасіння. А для протидії масовим заворушенням потрібно спланувати взаємодія з правоохоронними органами та силовими структурами.

Багато хто вважає, що проведення фестивалів на відкритому просторі спокійніше і безпечно, але це далеко не відповідає дійсності. Такі заходи відвідує більшу кількість людей, ніж в закритому приміщенні. Чим більше людей, тим більша кількість ризиків супроводжують концерти, а рейтингові концерти можуть збирати сотні, тисячі і навіть десятки тисяч людей. Тому до планування таких заходів необхідно підходити з більшою відповідальністю.

 

Що включає в себе комплекс охоронних заходів щодо безпеки концертів

 

Спочатку готується план охорони, виходячи із специфіки концерту або музичного фестивалю, що враховує всі тонкощі: формат, місце, кількість відвідувачів. Маючи на руках всі необхідні вихідні дані, керівництвом охоронної компанії планується комплекс заходів, спрямованих на забезпечення спокійної роботи учасників концерту та відпочинку їх гостей:

  • Фізична охорона. Для цього запрошуються професійні співробітники, адже присутність фізично міцних охоронців здатне остудити запал агресивним відвідувачам. Кількість охоронців розраховується виходячи з багатьох факторів (кількість учасників концерту, обслуговуючого персоналу і гостей, місця проведення і т.д.);
  • Організація пропускного режиму. Цей захід включає в себе не перевірку квитків або запрошень, а недопущення на концерт неадекватних людей або громадян в стані сильного алкогольного сп'яніння, запобігання спробам проносу заборонених предметів, в тому числі зброї, наркотиків, алкогольних напоїв;
  • Системи відеоспостереження і охоронні системи. Ці системи виключають несанкціоноване проникнення на територію, де проводиться концерт або фестиваль, в підсобні та адміністративні приміщення. Система відеоспостереження необхідна для моніторингу ситуації, виявлення правопорушень і виявлення зловмисників;
  • Забезпечення оперативного реагування. Для цього створюється група для негайної силової підтримки, спрямована на недопущення масових заворушень.

 

Які завдання повинна виконувати охорона

 

Для максимального забезпечення безпеки концертів і фестивалів необхідно:

  • контролювати пропускний режим на всій території проведення заходу;
  • проводити постійний контроль пересування відвідувачів;
  • забезпечувати належний рівень правопорядку в місці проведення концерту і прилеглої території;
  • виявляти, знешкоджувати порушників громадського порядку, передавати зловмисників в руки правоохоронних органів;
  • проведення технічного моніторингу всього місця проведення заходу та прилеглій території;
  • фізично охороняти учасників концерту від надмірної уваги відвідувачів;
  • виявляти і знешкоджувати підозрілі предмети;
  • своєчасно викликати правоохоронні органи і служби порятунку.

При забезпеченні заходів для респектабельних відвідувачів (VIP-гостей) на службу охорони концерту покладається і кілька додаткових завдань:

  • зустріч гостей;
  • забезпечення безпеки відвідувачів;
  • забезпечення конфіденційності;
  • організація охорони автомобільного транспорту;
  • забезпечення охорони особистих речей.

Що б повноцінно забезпечити фізичну охорону на концертних заходах, зазвичай використовуються стандартні і перевірені схеми, що включають:

  • стаціонарні пункти охорони. Це видимі пункти, де постійно перебуває охорона і куди завжди можуть відвідувачі звернутися за допомогою;
  • патрулювання. Організовується спеціальний патруль, що обходить всю територію проведення концерту за визначеними маршрутами;
  • розсіяне спостереження. Група охоронців, що знаходиться в натовпі відвідувачів, призначена для оперативного реагування на правопорушення.

Для організації руху великої кількості відвідувачів до місця проведення концерту, до виходів і до місць екстреної евакуації територія обладнується системою огорож і турнікетів. Взагалі, технічні засоби охорони грають важливу роль в забезпеченні безпеки відвідувачів, особливо це стосується якісних засобів зв'язку.

Тільки злагоджена робота всіх членів приватної охоронної організації може забезпечити спокійне проведення концертів та фестивалів, тому в даному випадку дуже важливий людський фактор. Від якості підготовки кожного охоронця залежить загальна безпека заходи і безпеку тисяч відвідувачів.

Організація концерту - дуже відповідальне завдання, ключовим моментом якої є охоронні заходи. Тому до вибору охоронного агентства бажано підходити грунтовно.

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!