23 June 2021

Що робити якщо в квартиру намагаються проникнути зловмисники?

post-image

Як би не удосконалювалися засоби захисту і охорони житла, але багато зловмисників продовжують свої спроби незаконного проникнення в квартири наших громадян. Найстрашніше при цьому не втрата нажитого майна, а ризик постраждати при силовому пограбуванні квартир. І якщо ви думаєте, що такі безумства залишилися в минулому, можемо запевнити - ці злочини залишаються актуальними і в нинішній час. Досить подивитися статистику квартирних крадіжок, пограбувань, і ви побачите кількість постраждалих від дій зловмисників.

Що викликає побоювання

Зловмисники для проникнення в квартири зазвичай використовують одну і ту ж схему - їм необхідно виманити мешканців з квартири або змусити відкрити вхідні двері. Для цього використовуються різні хитрощі і прийоми, дуже часто просять відкрити двері, представляючись співробітниками комунальних служб, представниками влади, кур'єрами і т.д. Після відкриття дверей, господар піддається нападу, зловмисники проникають в приміщення, виносячи з нього різні цінності.
Давайте розглянемо ситуації, які повинні стати тривожним дзвіночком для мешканців та дії при них, що дозволяють зберегти здоров'я та майно.

1. Лунають дзвінки в двері, але око закритий і не видно того, хто телефонував.

Досить поширена ситуація, спрямована на те, що господар відкриє двері, що б дізнатися, в чому проблема. Не варто відкривати двері, не переконавшись в особистості відвідувачів. Для того щоб дізнатися хто стоїть за дверима, необхідно попросити сусідів на майданчику подивитися на тих, хто дзвоне в двері. Також можна звернутися до консьєржів, уточнити, хто проходив в під'їзд. Або попросити випадкових перехожих або знайомих, що проходять повз будинок піднятися і дізнатися, чому не працює вічко. Будь-який розголос призведе до того, що зловмисники залишать свої спроби пробратися в ваше житло.

2. Незнайомі люди просять про допомогу.

Ситуація трохи схожа з попереднім випадком, спрямована на прохання відкрити вхідні двері. Не варто відкривати двері незнайомцям, адже невідома справжня мета відвідувачів. Навіть якщо перед дверима стоїть літня людина або жінка, вони можуть бути озброєні або позаду них можуть ховатися інші зловмисники.
Також у такий спосіб діють дрібні шахраї. Один відвідувач відволікає господаря простими проханнями (дайте склянку води, непотрібний одяг, взуття, трохи грошей, покажіть документи і т.д.), а другий проникає в квартиру, виносячи все, що попадається під руку.

3. У будинку несподівано вимкнули світло.
Загальнобудинкові комунікації знаходяться в легкодоступних місцях, тому зловмисникам не представляє особливої ​​праці відключити електрику в квартирі, під'їзді чи в усьому будинку. Це робиться для виманювання мешканців з квартир, відключення електроживлення засобів сигналізації, відеоспостереження та інших електроприладів.
У такій ситуації необхідно подивитися у вічко вхідних дверей, що б переконатися в масштабах проблеми. Якщо електрику відсутня на всьому майданчику, потрібно уточнити про можливі поломки у сусідів, зателефонувавши їм по телефону або в загальнобудинкових чаті. Ні в якому разі не відкривайте двері за відсутності світла і неможливості переконатися чи знаходяться під дверима люди.

Дії мешканців якщо злом вже стався

Якщо ж ви підійшли до дверей своєї квартири і побачили сліди проникнення (відкриті двері, пошкоджені замки і т.д.) - негайно прийміть заходи для виклику співробітників поліції (зателефонувати, через сусідів). Головне зберігати спокій і не робити необдуманих вчинків. Ні в якому разі не можна намагатися затримати зловмисників самостійно, шахраї можуть бути озброєні або фізично сильніше. Все що можете зробити - це постаратися заблокувати грабіжників в квартирі, для чого можна підперти двері або закласти її чимось важким.
У разі нападу, оборонятися всіма можливими способами і голосно кличте на допомогу. По можливості закрийтеся в кімнаті та інших приміщеннях, не припиняючи кликати на допомогу, голосно кричучи і стукаючи в стіни.
Якщо ж ви виявили сліди незаконного проникнення, а зловмисників немає в квартирі, слід також негайно викликати поліцію (більшість таких злочинів розкриваються по гарячих слідах). До прибуття співробітників поліції заходити в квартиру і чіпати щось в ній не потрібно. Таким чином, збережеться більше слідів і доказів, які дозволяють розкрити злочин і повернути викрадене.

Головне - пильність. Завжди звертайте увагу на незнайомців, що заходять або виходять з під'їзду, а також на те, що вони виносять.

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!