11 August 2021

Охорона агропромислових комплексів

post-image

Щорічно підприємства агропромислового комплексу (АПК) України демонструють свій активний розвиток, реалізуючи свою продукцію українським споживачам і експортуючи її в багато країн не тільки Європи, а й світу. Сільськогосподарська продукція з кожним роком стає все більш дорогою на міжнародних ринках продовольства, а охорона продовольства стає все більш актуальною і затребуваною.

Світові виробники сільськогосподарської техніки випускають все нові зразки машин і механізмів, що дозволяють висаджувати насіння, обробляти поля, збирати і зберігати врожай. Часом така техніка коштує дуже дорого, що також покладає на підприємства не тільки обов'язок утримувати таку техніку, але і охороняти її від зловмисників і конкурентів.

Тому у сільськогосподарських та інших підприємств АПК виникла потреба в організації якісної охорони полів, ферм, садів, виноградників, а також сільськогосподарської техніки.

 

Які існують особливості при охороні АПК

Підприємства АПК зазвичай являють собою величезні території без особливих загороджень, за якими необхідний постійний контроль. Найбільші збитки для сільськогосподарських підприємств наносяться зловмисниками і недобросовісними конкурентами, які можуть викрасти або пошкодити врожай і обладнання.

Для мінімізації цих ризиків найбільш ефективним засобом є створення однієї або декількох груп на автомобільній техніці, які забезпечують захист великих територій методом цілодобового і в будь-яких метеоумовах патрулювання.

У зв'язку з сезонністю збору врожаю підприємствами АПК, існує і сезонність охорони, яка умовно поділяється на кілька етапів:

  • охороняється посівний матеріал до його висадки;
  • контролюються поля під час зростання і дозрівання сільськогосподарських культур;
  • охороняється урожай в період його збору;
  • контроль над зібраним урожаєм при переміщенні його до місць збору, обробки та зберігання;
  • охороняється сільськогосподарська техніка під час обробки полів, висадки та зборі врожаю;
  • охороняються приміщення для зберігання і обробки врожаю, а також зберігання і ремонту техніки.

 

Які методи фізичної охорони застосовні для сільськогосподарських угідь

Як і до будь-якого об'єкту, що охороняється, до полів, садів і виноградників застосовують три види охорони: фізична охорона, технічна і комбінована. Але, що стосується чисто технічної охорони, то вона в даному випадку неефективна в зв'язку з величезною територією, яку дуже складно і дорого охопити технічними засобами охорони. Тому найбільш ефективно здійснювати захист АПК фізичними методами з застосуванням різного технічного обладнання.

Якщо звернути увагу на тимчасові рамки здійснення охорони сільськогосподарських угідь, то можна говорити про сезонність цього виду охорони. Деякі підприємства АПК замовляють охорону посезонно, тобто починаючи з підготовчих робіт посівної, а в осінньо-зимовий період після збирання врожаю фізична охорона полів не провадиться.

Для організації максимальної охорони можуть створюватися цілодобові пости спостереження в різних точках території об'єкта, а патрулюванням займаються окремі мобільні групи. Щоб скоординувати методи захисту для кожного об'єкта заздалегідь складається план охорони, який і узгоджується з керівництвом підприємства.

Так як урожай відноситься до категорії дорогого товару, то його необхідно охороняти ще з моменту підготовки до посівної, а не тільки в процесі дозрівання. Адже розкрадений посівної фонд не дозволить власникам зібрати запланований урожай і позбавить значної частки прибутку. Також важливо здійснювати контроль за доставкою врожаю в місця його збору, обробки та зберігання. Тільки таким чином можна мінімізувати ризики його розкрадання або псування.

Але одних тільки методів фізичної охорони може бути недостатньо для здійснення повноцінної охорони сільськогосподарських угідь, тому рекомендується використовувати різні технічні засоби, які дозволять оптимізувати витрати на охорону і поширити контроль над більшими площами. Для цих цілей пропонується організувати систему відеоспостереження над особливо небезпечними місцями і об'єктами, оснащувати охорону сучасними тепловізорами для моніторингу в нічний час і квадрокоптера для візуального контролю над великими просторами полів.

Чому охорону АПК варто доручити компанії «Секьюріті Груп»

Наша компанія надає свої послуги, спрямовані:

  • на охорону сільськогосподарських угідь, інших територій та приміщень, розташованих в АПК;
  • на запобігання крадіжок деталей і паливно-мастильних матеріалів, техніки і устаткування, врожаю і сільськогосподарської продукції;
  • на контролювання дій обслуговуючого персоналу та інших працівників АПК щодо виконання запланованих робіт і забезпечення виробничої санітарії.

Розрахунки за вартістю здійснення охорони проводяться індивідуально, виходячи з площі і типів сільськогосподарських угідь, кількості охоронюваних будівель і устаткування. Наша компанія надає гарантії на послуги, що надаються, які регулюються попередньо підготовленим офіційним документом, який передбачає матеріальну відповідальність.

Замовляючи охорону території АПК в охоронній компанії «Секьюріті Груп» ви отримаєте підготовлену команду фахівців під конкретні умови і забезпечите правильну охорону. Ваш урожай, транспорт і посадковий матеріал буде в цілості, а обслуговуючий персонал буде працювати якісно і ефективно.

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!