22 December 2021

Види охоронної сигналізації

post-image

Охоронні системи, системи відеоспостереження та сигналізації все ширше застосовуються у нашому сучасному житті. Такі системи призначені для своєчасного виявлення несанкціонованого проникнення сторонніх до об'єкта, що охороняється, і оповіщення про позаштатні ситуації, у тому числі про різні пошкодження, які можуть бути викликані стихійним, техногенним, природним лихом або нещасним випадком.

Найпоширенішими пристроями, що встановлюються охорони, є різноманітні системи сигналізації. Такі системи можуть здійснювати сповіщення про нештатні ситуації звуковими (дзвінки, сирени), світловими сигналами (сигнальні лампи, світлодіоди) або передачу сигналу на централізовані пульти охорони.

Український ринок сигналізації багатий різноманітними пристроями, що відрізняються пристроєм, комплектацією, функціями, призначеннями та ціною. Укомплектовують такі системи за бажанням замовника, який може вибрати повністю підготовлений інструментарій для забезпечення повноцінної охорони, так і індивідуальний комплект, розрахований на певні види сигналізації. Для кожного конкретного випадку необхідно чітко визначитися, який з видів обладнання ідеально підходить і які датчики слід встановлювати у вашому випадку (на виникнення вологи, диму, газів, при зміні температурного режиму, появи вібрацій, звуку, об'єктів, що рухаються, на відкриття вікна, двері і багато інших).

Деякі пристрої досить прості в установці, тому клієнти можуть монтувати їх самостійно, інші повинні встановлювати тільки професіонали. Це також необхідно враховувати під час остаточного вибору охоронних систем.

Класифікація охоронної сигналізації

Залежно від способів оповіщення існує три основні види охоронної сигналізації:

  • автономна;
  • пультова;
  • GSM-сигналізація.

Розглянемо докладніше кожен і цих видів сигналізації, їх переваги та недоліки.

Автономна сигналізація

Основний принцип дії – відсутність сигналу від такого обладнання, при екстреній ситуації автономна сигналізація включає звукове або світлове (світлозвукове) сповіщення, чим привертається до уваги поліція, фізична охорона, сусіди, перехожі. Також вона здатна злякати хуліганів, зловмисників і може запобігти їхнім злочинним задумам. Автономність полягає в самостійному і незалежному контролі на об'єкті, що охороняється.

Переваги:

  • завдяки звуковому чи світловому оповіщенню зловмисник піддається психологічному впливу, у якому в нього, здебільшого, зникне бажання продовжувати свої злочинні дії у зв'язку з високої ймовірності бути спійманим;
  • низька вартість. Абонентська плата відсутня, у ціну входить лише вартість обладнання та встановлення;
  • можливість підключення будь-яких об'єктів. Завдяки своїй автономності таку сигналізацію встановлюють у громадських, людних приміщеннях, а й у віддалених об'єктах за відсутності будь-якого зв'язку (на дачах, в котеджах).

Недоліки:

  • довгий час спрацьовування. Після отримання сигналу небезпеки власники або інші люди повинні викликати поліцію, якій також потрібен час на реагування;
  • легкість відключення. Професійним грабіжникам не складає особливих труднощів помітити автономну сигналізацію і попередньо її відключити простим перекушуванням проводів;
  • забезпечення безпеки майна покладається на власників, автономна сигналізація не дає страхових гарантій. Також цілком ймовірно, що сигнали небезпеки ніхто не побачить або не почує, що дозволить грабіжникам вчинити свої злочини.

Пультова сигналізація

Основна відмінність пультової охорони від автономної – приєднання охоронного устаткування центральний пульт охорони. Такий вид охоронної сигналізації вважається найнадійнішим і затребуваним у сьогоднішньому світі. В екстреній ситуації, спрацьовуючи певні датчики, фіксується факт злому, пожежі або задимлення на об'єкті. Далі сигнал про небезпеку надходить на центральний пункт, негайно висувається на об'єкт оперативна група та повідомляються власники.

Переваги:

  • вся матеріальна відповідальність за об'єкт покладається на охоронну компанію, яка здійснює монтаж та моніторинг обладнання;
  • мінімальна швидкість реакції. Сигнал на пульт надходить миттєво, група швидкого реагування прибуває орієнтовно через 3-5 хвилин. Такого короткого часу достатньо, щоб запобігти будь-яким незаконним діям зловмисників щодо проникнення на об'єкт.

Недоліки:

  • можливі виставлення додаткових вимог до об'єкта, що охороняється, наприклад, встановлення металевих решіток на перших поверхах, що збільшує загальні витрати на охорону приміщення;
  • проблемним питанням може бути організація охорони віддалених будинків та котеджів. У цих випадках грають роль неможливість повного контролю периметра об'єкта, що охороняється, і відстані, які повинні долати групи реагування, що виливається в нерідких випадках відмови охоронних компаній від пультової охорони таких об'єктів;
  • обов'язкова абонентська щомісячна плата охоронної компанії за послуги;
  • нерідкі випадки помилкових викликів через неправильну експлуатацію обладнання (нещільно закрито вікно або двері, несвоєчасне зняття сигналізації при прибутті господарів тощо). Такі випадки призводять до додаткових витрат на оплату помилкових викликів.

GSM-сигналізація

Останнім часом такий вид сигналізації набирає все більшої популярності завдяки своїй надійності, широкій зоні дії і невисокій ціні. GSM-сигналізація є охоронним обладнанням, яке передає сигнал тривоги на центральний пульт за допомогою GSM каналу (каналу мобільного зв'язку). Як і будь-який інший вид сигналізації, GSM-сигналізація складається з блоку центрального управління та датчиків, які стежать за певними показниками. Завдяки відсутності дротового зв'язку GSM-сигналізацію також називають бездротовою сигналізацією.

Таку сигналізацію встановлюють у найрізноманітніші приміщення, це і квартири, і дачі, це офіси та склади, а також інші приміщення та об'єкти. GSM-сигналізація дозволяє убезпечити від незаконного проникнення на об'єкт, що охороняється, своєчасно попередить групи реагування та власників про екстрену ситуацію. Таке повідомлення здійснюється або телефонним дзвінком або SMS-повідомленням.

Переваги:

  • обладнання досить легко встановлюється, багато моделей монтуються своїми руками;
  • на українському ринку представлено безліч моделей за допомогою яких можна підібрати оптимальну комплектацію для кожного конкретного випадку;
  • оповіщення про екстрені випадки може здійснюватись на десяток телефонних абонентів, при цьому виключається можливість відсутності зв'язку в одного власника;
  • сучасні пристрої дозволяють підключатися не тільки до охоронних датчиків, а й до управління домашніми електричними приладами;
  • GSM-сигналізація повністю виключає втручання людського фактора.

Недоліки:

  • як і інші мобільні пристрої, обладнання GSM-сигналізації схильне до прискореної розрядки акумуляторних батарей, особливо в приміщеннях з низькими температурами;
  • при підключенні оповіщення одному користувачеві можливе збільшення часу, що проходить від спрацьовування обладнання, оповіщення та адекватної реакції власника.

При виборі охоронної сигналізації необхідно звернути увагу на безліч критеріїв, тільки від власника залежить якісна охорона приміщень та безпека свого майна. Найпростішим і найдешевшим варіантом є встановлення автономної сигналізації, для повної безпеки необхідно встановлювати систему пультової охорони об'єкта.

Охоронна компанія «Сек'юріті Груп» готова надати свої послуги з організації охоронних послуг Для будь-яких об'єктів, наші консультанти нададуть кваліфіковану допомогу всім клієнтам. Навіть найскладніші проблеми можуть бути вирішені за професійної підтримки.

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!