07 September 2021

Що в себе включає фізична охорона об'єкта

post-image

Сучасні підприємства, офісні установи, банківські та торговельні організації в обов'язковому порядку оснащуються різними технічними засобами охорони, включаючи різноманітні датчики і системи відеоспостереження. Перебуваючи в подібних організаціях, в якому б місці не знаходились, на вас обов'язково буде спрямований об'єктив відеокамери. Здавалося б, таких технічних охоронних засобів буде цілком достатньо для забезпечення безпеки співробітників, клієнтів і для збереження майна, але реалії свідчать про інше. Скільки б датчиків і камер не встановили, а без фізичної присутності охоронців ніяк не обійтися. Недарма цей вид захисту є найбільш затребуваним на ринку охоронних послуг.

Незважаючи на гадану простоту, фізична охорона досить складний комплекс заходів, спрямованих на забезпечення безпечного функціонування організації, на безпеку його співробітників і гостей, на збереження інформації, матеріальних цінностей та іншого майна.

Існує певний перелік вимог до співробітників, які здійснюють фізичну охорону об'єкта. Це і володіння зброєю, спецзасобами, технічними засобами охорони, і основи психології, і вміння надавати першу медичну допомогу, і правильно діяти в екстрених ситуаціях. Для конкретного об'єкта існують свої, індивідуальні обов'язки і вимоги для кожного співробітника охорони. Всі права і обов'язки охоронців чітко регламентовані національним законодавством України.

Стандартний набір обов'язків співробітників фізичної охорони включає:

  • здійснення пропускного режиму для людей і транспортних засобів;
  • моніторинг пересування матеріальних цінностей;
  • здійснення патрулювання території об'єкту, його приміщень та навколишньої території;
  • недопущення псування і крадіжки майна;
  • контролювання дій співробітників;
  • моніторинг систем відеоспостереження і пожежогасіння;
  • організація евакуації людей в екстрених ситуаціях.

Фізичний захист здійснюється на підставі попередньо розробленої схеми організації охорони, яка розробляється з урахуванням параметрів об'єкта і характеру діяльності, що охороняється організації. Існує велика різниця в організації охорони офісу, який знаходиться в багатоповерховому офісному центрі, і виробничого підприємства, розташованого за містом на ділянці площею в кілька гектарів.

Що необхідно враховувати при розробці схеми організації охорони

Така схема є обов'язковим документом, на підставі якого і буде здійснюватися фізичний захист будь-якого об'єкта, будь то банк або магазин, офіс або складські приміщення, виробничі потужності або громадська будівля.

Схема організації охорони розробляється після оформлення договору щодо захисту об'єкта. Для її підготовки співробітники охоронного агентства повинні на місці оцінити всілякі ризики і загрози, а також методи їм протидіяти. Ці фактори є основними при розробці схеми організації охорони об'єкта, також при плануванні враховуються:

  • параметри об'єкту, що охороняється (його площа і площа території, віддаленість від населеного пункту та інших об'єктів, наявність на одній території інших організацій, висотність будівель і багато іншого);
  • характер діяльності організації (кількість співробітників і обслуговуючого персоналу, автомобільного транспорту, наявність цінностей, майна, конфіденційної, комерційної або секретної інформації, режим роботи об'єкта і т.д.);
  • необхідність супроводу вантажів при транспортуванні (відстані, обсяги, що виділяється транспорт);
  • існуюча система захисту, наявність технічних засобів (всілякі датчики, відеокамери, пожежна сигналізація, система пожежогасіння та інші);
  • можливості прибуття групи швидкого реагування або штатного підрозділу Національної поліції (час, відстань, кількість виробленого особового складу, озброєння);
  • особисті вимоги замовника (обладнання додаткових постів, пропускний режим всередині об'єкта, спецзони, особиста охорона керівного складу та інше).

Розгляд перерахованих вище і багатьох інших факторів дозволить розробити детальну схему організації охорони з необхідною кількістю охоронців, автотранспорту, технічних засобів, дозволить спланувати стаціонарні пости контролю та маршрути патрулювання.

У чому перевага фізичної охорони об'єкта

Фізичний захист необхідна практично для всіх об'єктів, використання тільки технічних засобів охорони застосовні для невеликих об'єктів з малим потоком відвідувачів. У таких приміщеннях, обладнаних датчиками руху і відеокамерами, все контролюється з моніторів, а в разі небезпеки викликається група швидкого реагування. На відміну від технічних засобів, фізична охорона в багатьох ситуаціях здатна захистити співробітників або майно від протиправних дій. Будь-, навіть дуже хитромудрий датчик або сучасна відеокамера не здатні зупинити крадіжку або заподіяння шкоди здоров'ю людини, в кращому випадку вони зафіксують факт правопорушення і викличуть допомогу.

Присутність фізично підготовленого охоронця може бути стримуючим фактором, побачивши на охорону озброєну людину, багато злочинців або просто хулігани відмовляться від своїх злочинних задумів, і далеко не кожна людина здатна напасти на іншу людину. Технічні засоби зазвичай непомітні або малопомітні і не уявляють видимої небезпеки.

Необхідно також враховувати і людську реакцію, адже охоронець здатний побачити і правильно відреагувати ще на попередньому етапі злодіяння, наприклад, при наближенні грабіжників, завчасно натиснути тривожну кнопку. Також співробітник охорони може відвернути увагу зловмисника, так просто дати йому відсіч. На такі дії сучасні технічні засоби поки що неспроможні.

Як ефективно використовувати фізичну охорону

Фізична охорона має і свої специфічні особливості в залежності від параметрів об'єкту, що охороняється. При великих площах, наприклад на полях, виноградниках, котеджних селищах, оргаізуються маршрути патрулювання, як піші, так і на автомобільному транспорті. На таких об'єктах можливо також застосування дронів для спостереження, що накладає на службу охорони ще й обов'язки управляти і обслуговувати таку техніку. При захисті великих промислових підприємств рекомендується використання службових собак.
Найбільш ефективним застосуванням фізичного захисту є охорона з використанням технічних засобів. До таких належать штатну зброю військово-промислового комплексу, датчики руху, системи контролю і управління доступом, відеоспостереження, прилади нічного бачення, всілякі засоби зв'язку і багато іншого.

Тільки комплексна охорона професійними фахівцями з використання технічних засобів охорони здатна забезпечити захист ваших співробітників і надійне збереження вашого майна

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!