25 February 2021

Специфіка охорони медичних установ

post-image

Охорона медичного закладу - це дуже специфічне завдання для охоронних компаній. Будь-який медичний заклад відноситься до місць масового відвідування, причому абсолютно різноманітними людьми. До проблем безпеки більш відповідально ставляться тільки приватні і спеціалізовані медичні установи. На жаль, в звичайних державних медичних організаціях на проблеми безпеки і охорони приділяється недостатня увага.

Але це поширена помилка, адже медустанови є досить привабливе місце для різних зловмисників. Багато кабінети обладнані хоч і специфічними, але досить дорогими механізмами і апаратами. У клініках міститься маса спирто і нарковмісних препаратів, та й деякі інші препарати також стоять дуже і дуже дорого. Навіть інформація, що курсує в медичних закладах, може становити інтерес для злочинців, не кажучи про банальні крадіжки особистих речей у коридорах і палатах лікарень.

Важливим аспектом підтримки безпеки є дотримання режимів роботи таких організацій, порядок їх відвідування та підтримання громадського порядку.

Для вирішення таких серйозних завдань необхідний професійний підхід, охоронна компанія «Секьюріті Груп» має в своєму розпорядженні необхідними кадровими і технічними ресурсами, що б організувати надійну охорону будь-якого медичного закладу.

 

Актуальність загроз для медичних установ

Клініки і лікарні практично щодня стикаються з різними небезпеками. Давайте розглянемо основні загрози, з якими можуть стикатися медичні установи:

  • проникнення на територію зловмисників з метою викрадення фармацевтичних препаратів, майна, особистих речей пацієнтів, персоналу;
  • різні протиправні дії в установі (починаючи від дрібних правопорушень, хуліганських дій і до серйозних кримінальних злочинів);
  • ситуації техногенного характеру (аварійні ситуації і загоряння, які не тільки можуть пошкодити майно, а й просто можуть порушити інженерні комунікації, несучи загрозу відключення апаратури життєзабезпечення).

Існують і досить специфічні загрози, з якими можуть стикатися медичні установи. Інформація в нинішній час варто дуже багато, тому крадіжка такої інформації може відчутно вдарити по фінансовому становищу або іміджу лікарні. До такої інформації можна віднести персональні дані пацієнтів, дані про їх стан і методах лікування, фінансовий стан самого медичного закладу, плани закупівель, інформація про заплановані тендери і багато іншого.

Ще однією специфічною загрозою є дії конкурентів. Так, така специфічна діяльність, як медицина також схильна до конкурентних воєн, в боротьбі за пацієнтів недобросовісні медичні організації здатні як на крадіжку важливої ​​інформації, так і на різні способи дискредитації.

Переваги комплексної системи охорони медичного закладу

Всі ці загрози реально існують і чим слабкіший організована охорона в лікарні, тим простіше реалізувати свої злочинні плани зловмисникам. У зв'язку з тим, що медичні заклади відносяться до об'єктів масового відвідування, позаштатні ситуації виникають постійно. Звичайно, основна маса таких ситуацій незначна і вирішується штатним персоналом клініки, але тільки професійна охорона може убезпечити медустанову від серйозних подій.

Така охорона включає в себе і технічні засоби, і фізичну охорону. Не варто покладатися виключно на технічні засоби захисту, навіть якщо вони найякісніші або високотехнологічні. Те ж саме можна сказати і про фізичний захист, якими б професійними не були б охоронці, вони не зможуть відстежувати всю ситуацію.

Тільки комплексне використання технічних засобів і фізичної охорони здатне запобігти позаштатні ситуації і максимально убезпечити медичні установи. Основні елементи комплексної охорони:

  • організація пропускного режиму, як на всій території, так і в окремих будівлях. Цей захід призначений для обмеження доступу до установи небажаних і гулящих людей;
  • контролювання оперативної обстановки на всій території лікарні. Це досягається технічними засобами спостереження і охоронцями в точках контролю;
  • захист інформації, що курсує в установі. Може включати в себе величезний комплекс заходів (обмеження доступу в окремі приміщення, цілодобове контролювання джерел інформації і багато іншого);
  • реагування при прояві загроз. Це і дії служби охорони, і робота технічних засобів, і взаємодія з персоналом аварійних служб.

 

Які заходи необхідні для здійснення охорони

Охоронні компанії для якісного захисту медичних організацій реалізують комплекс різноманітних заходів, які можна умовно розділити на три напрямки:

  1. Підготовче. Цей напрямок включає в себе юридичні підстави для забезпечення охорони і дії в екстрених ситуаціях. Тут і розробка інструкцій, наказів, договорів, схем і навчання персоналу діям в екстрених ситуаціях, і багато іншого.
  2. Технічне. На основі попередньо розроблених схем проводиться оснащення технічними засобами:
  • контролюючими доступ на територію установи,
  • будівель, поверхів, блоків і окремих приміщень;
  • забезпечують оповіщення про екстрених ситуаціях;
  • системою відеоспостереження;
  • системою зв'язку.
  1. Фізичне. Цей напрямок передбачає:
  • організацію пропускного режиму;
  • патрулювання території;
  • постова служба;
  • організація цілодобового чергування;
  • моніторинг системи відеоспостереження;
  • охорона цінностей та носіїв інформації;
  • контролювання переміщення автотранспорту.

 

Вимоги, що пред'являються до фізичної охорони

Фізична охорона є важливим елементом всієї системи безпеки, вона буває двох видів: превентивна та оперативна. До превентивному виду відносяться всі заходи, які спрямовані на запобігання виникненню загроз, від перевірки документів до патрулювання території. Навіть просте наявність охоронця при скупченні людей може відбити охоту у зловмисників здійснити свої задуми. До оперативного виду відносять всі заходи, спрямовані на локалізацію загрози, припинення протиправних дій, затримання зловмисників і зменшення наслідків позаштатної ситуації.

Більшість медичних закладів функціонують в цілодобовому режимі, тому охорона також потрібно цілодобово. Якщо ж медустанови працюють тільки в денний час (лабораторії, поліклініки без палат стаціонару, наукові установи і т.д.), то фізичну охорону в нічний час можна замінювати пультової.

Для здійснення повноцінної охорони керівництвом клініки укладається договір, в якому передбачені різні умови роботи охоронців, кількість змін, озброєння і багато іншого. У деяких випадках необхідно задіяти озброєних вогнепальною зброєю охоронців, але в основному наші співробітники мають при собі спецзасоби (гумові кийки, електрошокери).

Навіть зовнішній вигляд співробітників повинен обумовлюватися в договорі, тому охоронці можуть використовувати як спеціальну форму, так і носити класичні костюми.

Охоронна компанія «Секьюріті Груп» організовує професійну охорону будь-яких медичних установ. Ми здійснимо пошук, підбір і регулярне навчання персоналу, планування і обладнання технічними засобами охорони.

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!